Pri prečítaní názvu článku si mnoho z vás predstaví rôzne veci. Jedná sa však o ochorenie, ktorým trpia 2 až 3 % populácie a jeho diagnostika je náročná.

HIT, alebo histaminová intolerancia je ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku zvýšeného množstva histamínu v tele, ktoré ľudský organizmus nie je schopný odbúrať. Histamín vytvára naše telo prirodzene počas alergickej reakcie. Jeho hladinu môžu zvýšiť niektoré lieky a potraviny s vysokým obsahom histamínu. Histamín sa odbúrava priamo v tráviacej sústave pomocou enzýmu diaminooxidáza (DAO). Organizmus zdravého jedinca je schopný odbúrať histamín prijatý z jedla, avšak ľudia s nedostatkom tohto enzýmu, alebo s jeho zníženou funkciou trpia diagnózou nazývanou HIT. Histamín ovplyvňuje rôzne orgány a preto sa ochorenie prejavu širokou škálou príznakov. Ochorenie sa môže prejaviť samostatne, alebo kombináciou rôznych symptómov. Príznaky ochorenia sú rôznorodé a ľudia im často nepripisujú súvis, preto je diagnostika HITu náročná.

Keď mi diagnostikovali HIT odchádzala som z ambulancie so slovami „nemáme pre vás žiadnu brožúru, ale na internete je všetko“ nevedela som, čo ma čaká. Pri hľadaní „všetkého“ som našla naozaj všetko, pretože takmer každá potravina z môjho pravidelného jedálnička bola zakázaná. Prihrievanie jedál bolo taktiež zakázané a neodporúčala sa ani konzumácia mrazených potravín, polotovarov a inak priemyselne spracovaných jedál. Jedným slovom pri prečítaní internetových článkov som zistila, že nemôžem jesť vlastne nič.

Ako sa mám teda stravovať? V prvom rade netreba veriť všetkému, čo niekto zavesí na internet. Skúsený alergológ vám dá zoznam potravín s najvyšším obsahom histamínu, ktorým sa máte vyhýbať. Zoznam obsahuje potraviny ako zrejúce syry, kyslá kapusta, tuniak, špenát, paradajky, suché salámy, čokoláda a kakao ale aj červené a šumivé vína, pivo a ocot. Takisto sa treba vyhýbať konzervovaným a inak fermentovaným potravinám a snažiť sa jesť čerstvé jedlá, vždy keď je to možné. V situáciách, kedy je nemožné vybrať si jedlo s nízkym obsahom histamínu sa odporúča užiť liek s enzýmom diaminooxidáza, ktorý vám ho pomôže stráviť. Nevýhodou je jeho vysoká cena.

Stravovať sa s histamínovou intoleranciou je ťažké najmä ak ste študent a nie vždy si máte možnosť alebo čas uvariť čerstvé jedlo, a tak sa musíte vybrať do školskej jedálne alebo bufetu. Stáva sa, že si z obedového menu máte možnosť dať len jedno dve jedlá, v horších prípadoch si musíte vybrať inú jedáleň, alebo si navariť. HIT je ochorenie, s ktorým sa dá žiť, ale budete sa musieť zmieriť s tým, že si už s kamošmi nezájdete na pivo, nepokecáte s kamarátkami pri pohári červeného, alebo si domov na večeru neobjednáte pizzu. Je množstvo chutných jedál, ktoré si môžete pripraviť. Na pizzu si namiesto paradajkového základu dáte smotanový, špagety si pripravíte na spôsob Carbonara a s kamoškami si otvoríte fľasu bieleho. Horšie je to však v jedálňach, kde nemáte dohľad nad prípravou jedál a musíte sa spoľahnúť na uvedené alergény. Problémom je, že sa množstvo z nich neuvádza ako alergén, napríklad použitie octu je takmer nemožné rozoznať.

Dobrou správou je, že toto ochorenie nie je na celý život. Správnou zmenou životosprávy a dodržiavaním nízkohistamínovej diéty sa hladina histamínu v tele dokáže časom ustáliť a vy sa zase budete môcť normálne stravovať.